عناوین مهم :
شنبه 01 اردیبهشت 1403 12:45

پایگاه تحلیلی الفباخبر

مرجع اخبار اقتصادی-اجتماعی

ALEFBAKHABAR.com

آخرین عناوین
۲ قرارداد و ۸ تفاهم‌نامه نفتی بین ایران و روسیه امضا شد دیدار هیجانی منچستر سیتی و رئال مادرید | تقابل هیجانی بنزما و هالند جزئیات برنامه سفر رئیسی به سیستان و بلوچستان کشور عمان میزبان مذاکرات برجام می شود؟ قیمت انواع مصالح ساختمانی امروز ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ قیمت و نحوه محاسبه حجم بسته‌های اینترنتی شفاف نیست رییس قوه قضائیه به بانک مرکزی و مسئولان اقتصادی هشدار داد مدیرعامل بانک صادرات ایران: سازمان‌ها بیش از همیشه به خلاقیت روابط‌عمومی‌ها نیاز دارند کلاهبرداری عجیب میلیاردی با تعویض کارت های عابر بانک تیم پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا حذف شد حضور موثر بانک سپه در نمایشگاه نفت،گاز،پالایش و پتروشیمی نشان برترین انتخاب ملی در صنعت بانکداری از آن موسسه ملل شد رئیس کل بانک مرکزی: کمیته تخلفات ارزی تشکیل شد گفتگوی امیرعبداللهیان با سرپرست وزارت خارجه افغانستان | بخوانید افزایش ۵۷ درصدی سود خالص هلدینگ سبا و شرکت های تابعه در سال ۱۴۰۱ پیام تبریک رئیس کل بیمه مرکزی به مناسبت روز روابط عمومی و ارتباطات مدارس بیمه پارسیان، جلوه حقیقی عمل به مسئولیت اجتماعی دلایل رشد ۷۷ درصدی سود عملیاتی بیمه اتکایی امین مشخص شد این بیماری‌ها بر بوی بدن تأثیر می‌گذارند!
پر بازدید ها
روند رسیدگی قضایی به پرونده‌های چک برگشتی تغییر رویه شرکت واسپاری توسعه تعاون از فرد محوری به رویکرد مشارکتی ابلاغ سهمیه مسافری سال ۱۴۰۳ مناطق آزاد مدیرعامل بیمه پارسیان درگذشت آیت کریمی را تسلیت گفت ۵ سناریوی احتمالی اسرائیل برای پاسخ به حمله ایران افزایش ۶ هزار واحدی شاخص بورس تهران در پایان هفته تکریم رییس پیشین و معرفی سرپرست جدید اداره کل تدارکات و خدمات بانک توسعه تعاون بررسی قیمت خودرو محبوب سایپا (۲۹ فروردین ۱۴۰۳) / شاهین در بازار چند؟ هوش مصنوعی چینی در رقابت با ChatGPT نامه همراه اول به سازمان بورس: مذاکرات با دیجی‌کالا در جریان است ضامن مرده برای دریافت وام بانکی بانک تجارت؛ پیشتاز در تسهیلات تکلیفی خبر جدید وزیر کار درباره تعداد تعطیلات آخر هفته/ تعطیلی پنجشنبه‌ها شامل کارگران هم می‌شود؟ به‌حدی خودرو وارد شده که در بنادر جا نداریم تحویل ۸ هزار خودروی وارداتی به مردم

گرانی بنزین در کدام دولت رکورد زد


گرانی-بنزین-در-کدام-دولت-رکورد-زد
افزایش تدریجی قیمت بنزین در سال‌های بعد از انقلاب همواره وجود داشته با این حال بیشترین رشد قیمت بنزین مربوط به دولت‌های نهم و دهم است که در مجموع قیمت بنزین سهمیه‌ای ۴۰۰ درصد و بنزین آزاد نیز ۷۷۵ درصد رشد را در آن ۸ سال (۸۴ تا ۹۲) تجربه کرد.

به گزارش الفباخبربه نقل از ایرنا، قیمت بنزین نه تنها در ایران که در سراسر دنیا اهمیت دارد. برای دانستن اهمیت آن کافی است وعده‌های انتخاباتی نامزدهای رئیس‌جمهوری آمریکا را مرور کنیم. در بیشتر موارد نامزدهای انتخاباتی وعده بنزین ارزان را به مردم آمریکا می‌دهند.

بیشتر بخوانید:

در ایران هم قیمت بنزین همواره اهمیت زیادی داشته و این اهمیت در ۱۰ سال گذشته حتی بیشتر از قبل نیز شده است. بیش از ۱۰ سال از زمان نخستین سهمیه‌بندی بنزین در ایران می‌گذرد. در آن زمان رشد مصرف بنزین در کشور شتابی بالا داشت و برای جلوگیری از افزایش مصرف بنزین و همچنین کاهش واردات، سهمیه‌بندی بنزین در دستور کار قرار گرفت.

با نزدیک شدن قیمت واقعی بنزین به قیمت‌های اعلام شده از سوی دولت در سال ۹۳، عملا سهمیه‌بندی بنزین بی‌اثر شد و بنزین تک نرخی به جایگاه‌های سوخت بازگشت.  

با این حال روند صعودی قیمت دلار و همچنین افزایش قیمت نفت، ‌دوباره بین قیمت بنزین داخلی و قیمت فوب خلیج فارس فاصله انداخت و دولت ناگزیر سال گذشته برای جلوگیری از قاچاق سوخت و همچنین کاهش بدمصرفی مردم، نظام سهمیه‌بندی را احیا کرد و تلاش مرد قیمت بنزین واقعی شود.  

نگاهی به ۴۰ سال گذشته البته نشان می‌دهد که افزایش قیمت بنزین تنها مربوط به این دولت نیست و همواره روند افزایشی قیمت بنزین وجود داشته است. با این حال برخی از دولت‌ها در این بین رکوردار رشد قیمت هستند.  

آمارهای سازمان برنامه و بودجه کشور نشان می‌دهد که قیمت بنزین در سال ۱۳۵۹ یعنی در سال اول جنگ، ۳ تومان در هر لیتر بوده است. بنزین اما ۱۰ سال بعد یعنی در سال ۶۹، به قیمت ۵ تومان در هر لیتر به فروش می‌رسید که نشان می‌دهد در ۱۰ سال قیمت این سوخت استراتژیک ۶۶ درصد رشد کرده است.  

در سال‌های ۶۹ تا ۷۶، ‌یعنی در دولت سازندگی، بنزین ۵ تومانی در هر لیتر با رشدی ۲۲۰ درصدی به ۱۶ تومان افزایش پیدا کرد.   از همان زمان دولت تلاش کرد تا قیمت بنزین واقعی شود زیرا روند مصرف آن در کشور نگران‌کننده بود.  

این در حالی بود که ایران در آن سال‌ها واردکننده بنزین به شمار می‌رفت و مصرف بیشتر به معنای خروج ارز و یارانه بیشتر دولت به این سوخت بود.  

با روی کار آمدن دولت اصلاحات، واقعی‌کردن قیمت بنزین جدی‌تر دنبال شد. تا آنجا که قیمت بنزین به تدریج و هر سال با توجه به نرخ تورم، ‌ بالا می‌رفت و از همین رو اگرچه قیمت بنزین از ۱۶ تومان سال ۷۶ با رشدی ۴۰۰ درصدی به ۸۰ تومان در سال ۸۴ رسید اما جامعه نسبت به آن حساس نشد.  

قیمت ۸۰ تومانی بنزین اما بیشتر از ۲ سال در دولت نهم دوام نیاورد و این دولت در سال ۸۶ با شعار جراحی اقتصادی و هدفمند کردن یارانه، قیمت این سوخت را دو نرخی کرد. بنزین سهمیه‌ای ۱۰۰ تومان و بنزین آزاد ۴۰۰ تومان به فروش رسید. در دولت دهم نیز افزایش یک باره قیمت بنزین در سال ۸۹ اتفاق افتاد و بنزین سهمیه‌ای ۴۰۰ تومان و قیمت بنزین آزاد نیز ۷۰۰ تومان اعلام شد.  

مقایسه قیمت‌های نهایی در پایان دولت دهم در مقایسه با ابتدای دولت نهم نشان می‌دهد که قیمت بنزین سهمیه‌ای ۴۰۰ درصد و قیمت بنزین آزاد اما ۷۷۵ درصد افزایش را طی این ۸ سال (۸۴ تا ۹۲) تجربه کرده که بیشترین میزان افزایش قیمت بنزین در سال‌های بعد از انقلاب به شمار می‌رود.  

دولت یازدهم اما در حالی روی کار آمد که قیمت نفت رو به کاهش بود و همین موضوع در کنار سیاست‌ های دولت برای کنترل نرخ ارز، قیمت بنزین را به قیمت‌های بین‌المللی نزدیک کرد.  موضوعی که باعث شد در سال ۹۳، قیمت بنزین تک نرخی شده و هزار تومان اعلام شود.  

قیمت بنزین در سال‌های ۹۳ تا ۹۸ هزار تومان باقی ماند اما با افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی و همچنین رشد قیت دلار در ایران، ‌قیمت بنزین از قیمت‌های جهانی فاصله گرفت و دولت دوازدهم ناگزیر شد تا با هدف کنترل مصرف، نظام سهمیه‌بندی را دوباره احیا کند. اینبار بنزین سهمیه‌ای لیتری ۱۵۰۰ تومان و بنزین آزاد نیز ۳ هزار تومان قیمت خورد.  

مقایسه اعداد ابتدای دولت یازدهم با قیمت های کنونی نشان می‌دهد، ‌قیمت بنزین سهمیه‌ای در ۷ سال گذشته ۲۷۵ درصد و بنزین آزاد نیز ۳۲۵ درصد رشد داشته است.

 

 

انتهای پیام


تاریخ انتشار: یکشنبه 09 آذر ماه 1399 - 12:14
نظرات کاربران
بیمه پاسارگاد بیمه کوثر بیمه ملت بانک رفاه بیمه معلم بانک ایران زمین بانک صادرات بنر بیمه دی بانک سینا بانک سپه بانک توسعه تعاون بانک ملی باجت بانک تجارت